Blogg for Jomar Kuvås

Blogg for Jomar Kuvås

Om min blogg

Dette er en måte å holde kontakt med mange samtidig.

Det gir også mulighet for å skrive om ting som jeg er opptatt av samt kanskje si litt om hvordan livet er i Frankrike.

2012 - Året med mye feiring og vær, mange reiser og utskiftinger

DAGBOK OG SMÅTINGPosted by Jomar Kuvås Tue, January 08, 2013 12:46:22

Nå er 2012 ferdig og det er på tide å se seg tilbake. Da er det fint å ha en blogg som minner deg på både store og små hendelser. Det slår meg at i løpet av et år skjer det mye selv om man er pensjonist.

70-årsfeiring

I 1970 var den gjennomsnittlige levealder for menn 70 år og i dag er den 79 år. Etter å ha blitt friskmeldt fra kreft er det ingen selvfølgelighet at jeg får et langt liv. Det var derfor god grunn til å ha en liten markering, da jeg den 19. april passerte 70-årsgrensen.

Det ble et enkelt opplegg og i innbydelsen var det fremmet et ønske om ikke å gi gaver, for i min alder har jeg jo stort sett alt jeg trenger. Da ville jeg heller at gjestene ga et beløp tilsvarende en bra vinflaske til KIAS. Det er en virksomhet i Moss som jobber med å få folk ut i arbeid samt gi arbeidstrening. Jeg var veldig glad for å sende dette beløpet til et opptreningsprosjekt.

Men jeg fikk også flere fine gaver som jeg takket pen for.

Jeg satte utrolig stor pris på at så mange hadde tid og anledning til å komme innom.

Men dette året har også gitt anledning til å være med i mange 70-årsfester og to ganger har jeg vært i Trondheim for å feire gode kammerater og her på Østlandet har det vært feiret i stor stil et par ganger.

Brylluper har det også vært både i Bergen og Oslo. Den største overraskelsen var at min bror Geir giftet seg med Lill etter 25 års samboerskap. I tillegg holdt de en stor konfirmasjonsfest for Tora noen måneder før bryllupet.

Barnebarna vokser så fort

Jeg blir stadig like forbauset over hvor fort små barn vokser og hvilken utvikling de har. Siden vi bor halve året i Frankrike blir det noen ganger opphold mellom hver gang vi ser dem. Derfor er det fint å få en kalender med bilder av dem.

Det føles rart at Leah blir skolejente neste år og Emmy på 15 måneder farer rundt på sine små ben. Ina og Angelo som er 3 år greier det meste, men må passes på litt ekstra.

Denne julen fikk vi anledning til å samle alle barnebarna til førjulsfest med middag, gaver og sang før de reiste bort i alle retninger.

Liv spiller bridge og jeg skriver kronikker

Når vi er i Frankrike, spiller Liv bridge gjerne 3 ganger i uken. Jeg syntes hun var modig den første gangen hun gikk til den lokale bridgeklubben, hvor det bare snakkes fransk. Men hun har greid seg veldig bra og er en habil spiller. Medlemmene vil derfor gjerne spille sammen med henne. Det har igjen ført til gode kontakter som i flere tilfeller har hjulpet oss ved ulike anledninger. Det er nyttig å ha et kontaktnett i landsbyen.

For å bli enda bedre i fransk tar hun en gang i uken en tur til Banyuls-sur-Mer. Det er en tre kvarters biltur.

Jeg holder fortsatt på med å skrive kronikker og innlegg, selv om Bente Mikkelsen gikk av som direktør for HSØ. For det er mye som burde være annerledes i norsk helsevesen. I år tror jeg det har blitt rundt 25 kronikker og innlegg i avisene.

Daglig leder i Gratisforlaget

På slutten av fjoråret jobbet jeg mye med å lage en bok av de innleggene jeg har skrevet samt sette dem inn i en tematisk ramme. Men da må man få et ISBN-nummer og du bør ha et forlag. Jeg opprettet derfor kvasi-forlaget Gratisforlaget-Kuvas.no. Det var enkelt å lage en elektronisk versjon av boken.

Det var mer krevende å lage den trykte boken samt at det kostet en god del å trykke den. Utgiftene til porto var betydelige, men i begynnelsen av året var alt på plass og bøker sendt til Nasjonalbiblioteket, universiteter og en rekke fagpersoner.

Det er morsomt å være forfatter, forlagsdirektør, lay-outsjef, logistikksjef og frimerkeslikker. Siden alle bøker er gratis, er dette forlaget et stort tapsprosjekt, men gir likevel stort utbytte.

Stortingshøring

Mine kronikker samt utgivelsen av boken, førte til at jeg ble spurt om å delta i Kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om omstillingsprosessen ved OUS. Naturligvis sa jeg ja, og reiste tilbake til Norge for å delta i høringen.

Dette ble en alvorlig sak for HSØ og for helseministeren, og var vel den første store rystelse som førte til at Bente Mikkelsen gikk.

Jeg ble imponert hvor offensiv komiteen var og at medlemmene i komiteen krevde klare svar; har du ansvar eller har du ikke?

Hurtigruta til Tromsø

Livs gave til meg var en tur med hurtigruta fra Trondheim til Tromsø i slutten av mai. Det ble en stor opplevelse som vi delte med Herdis og Ivar som også ble med på turen. Da jeg var i marinen ble det noen turer nordover, men dette er en annen måte å se vårt vakre land på. Vi hadde med bilen, som vi brukte til å kjøre hjemover med. Dermed fikk vi også besøkt barnebarna i Trondheim to ganger på kort tid.

Alt må skiftes, men like blid

Det var ikke måte på hvor mye som gikk i stykker eller måtte skiftes ut i Frankrike i år. Først ble hele det tekniske anlegget i svømmebassenget oversvømt og ødelagt. Så måtte vi skifte varmvannstank, oppvaskmaskinen og kjøleskapet fordi tidens tann hadde gjort sitt. Men det er sånn som skjer og da kan jeg være like blid. Det er bare å få fikset det.

Men jeg ble ikke like blid da pc’en streiket. Det skapte mye plunder og heft.

Den store skogbrannen på spansk side

I sommer var det en enorm skogbrann fra grensen og store deler av kysten. Langs motorveien var det flere titalls kilometer med nedbrent skog. Hadde vinden stått nordover, ville vi også fått føle brann, men vi fikk bare sot og lukt.

I år har det vært mye vær med vinder opp mot 110-120 km per time. Det merkes godt. Det gjør det når det plaskregnet i høst og bassenget holdt på å fylles til over kanten. Det er ikke moro å lense vann midt på natten i tordenvær. Men heldigvis tar det ikke lang tid før at solen og varmen kommer tilbake igjen i Sør-Frankrike.

Mats og Mina bodde hos oss i 5-6 uker

Naboene holder på å bygge nytt hus på toppen av bakken. Det gamle skulle delvis rives og da bodde de hos oss mens vi var i Frankrike. Hele familien var glade for det

  • Comments(0)//blogg.kuvas.no/#post1021